יום שבת, 16 ביולי 2011

ממדף הספרים הפרטי שלי

עמוק בתוך הקיץ, עמוק בתוך החופש, ודווקא בחרתי שלא להיצמד להמלצות הצפויות
בנוסח "ספרי חובה לקיץ" או ספרי הפעלות ילדים לסוגיהם ולמיניהם.
ספרים הם לא מוצר עונתי וכשהם טובים הם טובים הם טובים.
בכל תנאי מזג אויר ובכל מצב צבירה של ההורים...


ואם כבר פתחתי בלוג, ואם כבר חופש גדול ושפע של זמן פנוי עם הילדים... אז לא אחת כמוני תוותר על ההזדמנות לנצל את הבמה הזו ולהמליץ על שלושה ספרים קסומים ומיוחדים שלא תמיד מוכרים לכולם (אם תרצו - נחבאים אל המדף...). אהבות פרטיות שלי שקיבלו מקום של כבוד בספריית חדר הילדים. בחירה רנדומאלית לחלוטין, חפה מכל ניסיון לחבר אתכם בכוח ל"ז'אנר החופש הגדול" (ראו הוזהרתם...).

הראשון שנכנס לפנתיאון האישי שלי הוא ספרו של פאול קור – "לפעמים".

 


את פאול קור אתם בטח מכירים בעיקר בזכות סדרת הסיפורים המוכרת של כספיון. בספרו "לפעמים"  פאול קור פורש בפני קהל הקטנטנים (גילאי 1-3) עולם של רגשות. הוא ממעט במילים ומצרף איורים פשוטים ונקיים, גדולים, ברורים וצבעוניים המקלים על הילדים לקשר בין הבעות הפנים לרגשות.
היופי והקסם של הספר הוא בפשטות שלו. הספר ממש מזמין אותנו לשחק עם הקטנים במשחק ניחושים ולתת להם לנחש איך מרגיש הילד שבתמונה לפי הפנים שלו. עם "מיטבי הלכת", הקשישים בני ה – 3, תוכלו ממש לפתח שיחה סביב תחושות ורגשות. הספר מסתיים בשאלה המופנית לילדים לגבי מצב רוחם ומצאתי שיש בכוחה לעודד את הוורבליים יותר מבין הקטנטנים (אוקיי, את הוורבליות בעיקר...) לשתף אותנו בתחושות האישיות שלהם. מי יודע מה תגלו שם...

ואפרופו עיסוק ברגשות (וספרות קלאסית ממדף ספרי האינטיליגנציה הרגשית), בזמן שאני כותבת נזכרתי בחוויה מחממת לב במיוחד. כשהגדול שלי היה בן "רבע לארבע" בערך,  הקראתי לו את ציפור הנפש של מיכל סנונית. התלבטתי לגבי הבשלות שלו לספר כזה אבל הלכתי על זה, והוא הקשיב מרותק לסיפור, מתחילתו עד סופו. כשסיימתי להקריא הוא הסתכל עלי בעיניו הגדולות, ספק מוטרד ספק מאוכזב, ושאל: "אמא, למה לא אמרו על  המגירה של האהבה?" נדהמת דפדפתי אחורה לעמוד שבו מפורטות כל המגירות, ואכן ראיתי שם את מגירת העצב ומגירת השמחה, מגירת הכעס ומגירת הפינוק, מגירת הקנאה ומגירת התקווה, כשמגירת האהבה נעדרת משם. שוב הסתבר לי, כמו בפעמים רבות אחרות, שהקטנים שלנו מבינים הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים, שמים לב לפרטים, ומודעים היטב לטווח הרגשות האצור בתוכם ואפילו יודעים לתת להם שמות ולבדוק נוכחות כשצריך...

ספר חובה נוסף, שאי אפשר שלא להתאהב בו, הוא ספרם העדין והמיוחד של אתגר קרת ושירה גפן "לילה בלי ירח".


הספר מספר את סיפורה של זהר המתקשה להירדם בלילה בלי ירח. זהר יוצאת למסע חיפוש לילי, מרגש וסוחף, שבסופו היא מוצאת את הירח במקום לא כל כך צפוי...וכיאה לילדה בעלת תושייה, זהר משיבה את הדברים לסדרם, ברגישות מופלאה ובחן רב.
מעבר לכתיבה הקולחת של הזוג קרת-גפן, ולדמותה שובת הלב של זהר, הספר פילס את דרכו לרשימת ספרי החובה שלי בזכות איוריו המופלאים של דוד פולונסקי (ואם השם מצלצל לכם מוכר -  זה משום שאיוריו הופיעו בספרים מוכרים של נורית זרחי, אפרים סידון, מרים ילן שטקליס ועוד וגם זכו בפרסים יוקרתיים).
כמו שקית הפתעות גדושה כל טוב, כל עמוד בספר הוא לא פחות מממתק משובח שרק עושה חשק לעוד. כל איור הוא יצירת מופת שעומדת בפני עצמה, עונג צרוף, חוויה ויזואלית ואסתטית מושלמת שלא משאירה אף ילד אדיש (ואני בהחלט מתכוונת גם לילדים בגילי!). מתוך האיורים הכהים (בכל זאת מדובר על לילה בלי ירח...) קופץ בכל עמוד ראשה עטור התלתלים הזהובים של זהר, שלאורך כל הסיפור, מאיר וזוהר, ממש כמו... ירח. "לילה בלי ירח" – אל תפספסו!

הספר השלישי נקרא "זה אתה עשית הכל, קנגורו כחול" של אמה צ'יצ'סטר קלארק.


כולנו, כהורים, מכירים את הטיעון המוחץ "זה לא אני". מאיה, גיבורת הספר, לוקחת אותו צעד נוסף קדימה. מאיה היא ילדה פעלתנית ובעלת יוזמה. אין לה רגע דל אבל יש לה "פטנט"... בכל פעם שאמא שלה שואלת אותה לפשר הנזקים בבית, מאיה מטילה את האחריות למעשי השובבות שלה על חברה הנאמן, הקנגורו הכחול שלה. זה הוא ששכח לסגור את הברז והציף את המטבח, בגללו החתול השתולל, קפץ על הוילונות וגרם לחורבן קטן, וזה הוא, כמובן, שהציק לאח הקטן בארגז החול. כך מתנהלים הדברים בבית עד שאמא של מאיה מחליטה לשתף פעולה ומענישה את הקנגורו השובב כי "אם הקנגורו הכחול לא מסוגל להתנהג יפה...הוא יצטרך לשבת למטה לבד".
בסופו של דבר, הקנגורו הקטן שהוא חבר נאמן ונדיב עד אין קץ (לפחות כמו עץ אחד שאנחנו מכירים מסיפור אחר), אחראי לסוף הטוב של הסיפור ולהשכנת השלום בבית. ספר מקסים על לקיחת אחריות, על נשיאה בתוצאות וגם על סליחה.


אז זהו, בינתיים. מבטיחה להמשיך ולחשוף, מדי פעם, ספרי ילדים נוספים שלא תמיד מקבלים את הבמה המגיעה להם או שסתם נשכחו או נבלעו בתוך מבול הספרים החדשים שיוצאים כל שנה.

ועוד קטנה לסיום. בימים אלה אני בעיצומן של הכנות לקייטנת הקומיקס שתתחיל אצלי בחנות בסוף החודש, בהנחייתה של רחל אחונוב, המאיירת מדהימה. נכון שזו לא פעם ראשונה, ובאופן שוטף מתקיימות כאן סדנאות קומיקס, אבל התגובות הטובות וההתלהבות מסביב סוחפות אותי להתרגשות גדולה ואני מצפה, גם השנה, להיחשף לילדים סקרנים ומוכשרים שהופכים את העבודה שלי לכזו עבודה מתגמלת . מבטיחה לשתף.




תהנו!
איריס

יום שני, 4 ביולי 2011

עושה סיפור מכל דבר

הי, קוראים לי איריס, יש לי שלושה ילדים פרטיים משלי וחנות קסומה אחת שמפגישה אותי בכל יום עם עוד הרבה אנשים קטנים-גדולים, סקרנים ומסקרנים (שהם הילדים הפרטיים של אמהות אחרות).
אני מאמינה גדולה בספרים, בילדים ובחלומות (לא בהכרח בסדר הזה..) ובשנים האחרונות זכיתי לחבר ביניהם כשפתחתי את חנות ספרי הילדים האהובה שלי – "חלום ילדות".

הטריגר לפתיחת הבלוג הזה היה, כמה צפוי, שבוע הספר העברי. ולא סתם שבוע הספר, אלא חגיגות היובל לשבוע הספר (נכון שהוא נראה צעיר לגילו?). השבוע, ששודרג בשנים האחרונות לחודש, מגיע לקיצו ומשאיר אותי עם שתי ברירות: פוסט טראומה (בכל זאת עבדתי קשה החודש) או פוסט בסימן התחלות חדשות. ואני הרי ידועה כטיפוס אקטיבי וחיובי, אז הלכתי על האופציה השניה והחלטתי, קבל עם וגולשים, לפתוח בלוג חדש שיעסוק בספרי ילדים, סופרים, מאיירים וכל מה שביניהם. אז עכשיו אני מרגישה קצת כמו "דה ניו קיד און דה בלוג", אבל יש לי תחושה שיהיה בסדר. או בספר. או מה שיבוא קודם

ואם להיות ספציפית... אז מה בדיוק צפוי לנו כאן?
בעיקר אני רוצה לשתף אתכם בקסם העצום הזה, שמתרחש כל יום לנגד עיני כשאני רואה את הילדים מגיעים לכאן ובעיניים נוצצות מעלעלים בספר חדש ונשאבים לתוכו, בזמן שההורים שלהם מתרגשים למצוא בין המדפים את ספרי הילדות שלהם (וד"ש חם מ"המטריה של רותי" ומ"שמלת השבת של חנה'לה"). וכן, בלי טיפה אחת של ציניות, מעומק הלב ובפה מלא – אני יכולה להתחייב שאכן מדובר בקסם, לא פחות! והיום, אולי יותר מתמיד, כי כמו שכולכם יודעים, הספרים כבר לא לבד בשכונה...

ובאותו עניין עצמו, אני חשה צורך לעדכן אתכם שקריאת הבלוג הזה עלולה לעורר בכם את החשד הסביר שאי שם, עמוק בפנים, עדיין קיימת בילדים שלכם היכולת המופלאה לשבת בריכוז מלא, שעה אחת תמימה, מבלי לזפזפ, לסמס או לצ'טט ובסוף גם לבקש עוד! (הספקנים שביניכם מוזמנים לבוא ולראות איך הם יושבים קשובים, נרגשים ומרותקים כשהם שומעים את יהודה אטלס בכבודו או את דוד גרוסמן בעצמו מקריאים מתוך הספרים שכתבו).

חוץ מזה, ממש כמו בחנות עצמה, יינתן כאן בבלוג הכבוד הראוי לקלאסיקות (קלאסיקות הן קלאסיקות הן קלאסיקות!) ולא פחות כבוד לספרים ולסופרים חדשים (שבבוא העת, יש להם סיכוי טוב להישמר בתודעת הגוזלים שלנו כקלאסיקות שלהם...). מדי פעם אספר לכם גם על משחקים מיוחדים המשלימים ומעשירים את חווית הקריאה או על מפגשים מרתקים עם סופרים ומאיירים מהשורה הראשונה.

הבלוג הזה מיועד ומוקדש באהבה להורים לקטנטנים שיודעים ליהנות מהסיפור שלפני השינה, לנוער הסקרן שיודע שיש חיים מחוץ למסך ולכל מי שרוחש כבוד למילה הכתובה, לאיורים מופלאים ולעולם של פנטזיה, קסם ודמיון.

אני מזמינה אתכם, בכל הגילאים, לקרוא, להגיב, וגם, כמובן, לבוא לבקר ב"חלום ילדות" ולחוות מקרוב קרוב.

מקווה שתיהנו,
איריס לאביוד מימון
חלום ילדות