זהו פוסט פוסט חנוכה...אחרי החג הקסום הזה שהביא איתו הרבה אור למחוזותינו, כאן במכבים...
היה חג עמוס כל טוב, עם פעילות שוקקת בחנות והרבה מאד שמחה.
ומחג לחג, אני תמיד בעד סיבה למסיבה, אז לאלה מאיתנו שחוגגים את השנה האזרחית החדשה, אני מאחלת שתהיה שנה נהדרת ומרתקת (עם הרבה שירים, חרוזים וסיפורים, אלא מה..?). שנמצה עד תום כל עמוד בסיפור האישי שלנו, וששירת חיינו תהיה מלווה באיורים שמחים ובצבעים אופטימיים.
וכיאה להתחלות חדשות, שבהן, יותר מתמיד, אנחנו נוטים לסכם סיכומים ולשאול שאלות, רציתי לשתף אתכם בשאלה שאני נשאלת לעיתים קרובות, על ידי המבקרים בחנות ובכלל:
מהו ספר טוב? או, אם לדייק - מהו ספר ילדים טוב? האם ישנם עוד כאלה או שהולך ופוחת הדור?
אז כחובבת קלאסיקות ידועה, אני שומרת מקום נכבד בלב שלי, בספרייה הפרטית ועל המדפים בחנות לאותם ספרי ילדים שלא נס ליחם, שעברו את מבחן הזמן והפכו לנכסי צאן ברזל של ספרות הילדים והנוער. הספרים, האיורים והדמויות, עליהם גדלנו ועליהם גדלים הילדים שלנו, נושאים איתם ניחוחות של פעם, דרישת שלום חמה מהילדות ומנה גדושה של איכות וכבוד ליצירה ולקהל שלה.
ויחד עם זאת, איפשהו במקום טוב באמצע, בין לאה גולדברג לפוצ'ו, אני בהחלט נותנת כבוד גם ליצירות חדשות ולדור צעיר ורענן של סופרים, משוררים ומאיירים מוכשרים (שבבוא העת, יש להם סיכוי טוב להישמר בתודעת הגוזלים שלנו כקלאסיקות שלהם...).
מה בכל זאת משותף לכולם? מהו הקריטריון על פיו אני שופטת כשאני בוחרת בקפידה את האורחים הבאים על המדף? הלוואי והייתי יודעת...
או שבעצם לא!
כי הרי יש בעולם שאלות שראוי שישאלו, אבל ראוי פחות שתינתן להן תשובה. זה הרי המקרה הקלאסי של חידות שמעניין יותר לשאול מאשר לפתור. הרי פתרון יש אחד ושאלות אין סוף...והפתרון, במקרים רבים, הוא מסיבת הסיום של החקירה והדמיון. ואם תרצו – המסע הוא היעד...
ובאחד מהשבילים הרבים של המסע הזה, יצא לי לחשוב שבכל זאת יש לפחות יסוד משותף אחד לאותם הספרים שכל כך אהבנו בילדותנו, ושאנחנו כל כך אוהבים להקריא לילדים שלנו. אפשר לקורא לו "חוסר יומרה". באף אחד מהם לא ניכר הלחץ להחזרת הסמכות ההורית שאבדה, ומאף אחד מהם לא עולים ניחוחות של "ספר אינסטנט" המתיימר לפתור לנו את הבעיות הבוערות על סדר היום במחי שלושה וחצי חרוזים.
קחו לדוגמא את ז'אנר ספרי ההכנה וההתמודדות שפורח כאן ומסגיר את הקלות הבלתי נסבלת של ההוצאה לאור: "לאוגר צוציק כואבת השן", "אבא של שלומי עובר דירה", "אמאל'ה יש וירוס במחשב.."
או את ז'אנר ספרי הגמילה: "די לחיתולים", "קץ למוצצים", "אני יכול בלי רטאלין"
או את ז'אנר ספרי הקבלה וההכלה: "דני שמנמני", "אסף אוהב לשחק בבובות", "מעשה באלדד שעוד לא שידרגו לו את הנייד"...
רבים מהם ישירים עד בוטים, פשטנים, חסרי תחכום (אך מלאי התחכמות), לא מציעים שום ערך מוסף, ונראה שנכתבו לאחר יד (או ביד אחת קשורה, בזמן שהשנייה מקפלת כביסה).
זה נכון ש"מעשה בחמישה בלונים" הוא בעצם סיפור על פרידה וההשלמה שלצידה, "אליעזר והגזר" הוא סיפור על נחישות ועבודת צוות ו"דירה להשכיר" הוא סיפור על פלורליזם וסובלנות. זה לא שאני לא נגד מסרים חינוכיים.... אבל העושר שלהם, הטקסט המתנגן והאיורים שהם יצירת מופת בפני עצמם, לוקחים אותנו ואת הילדים למחוזות רחוקים, שם אף מבוגר אינו מנפנף מולנו באצבע מורה או מרביץ בנו נימוסים ודרך ארץ כשהוא עוטה ארשת פנים חמורות סבר.
אני יודעת שאני לא היחידה. רבים כבר ניסו לזהות או להגדיר את סוד קסמם של ספרי הילדים שנכנסו לפנתיאון הלאומי (או העולמי). שניים מתוכם היטיבו לעשות זאת:
כשנשאל הסופר הרוסי המפורסם מקסים גורקי, כיצד ראוי לכתוב ספרות ילדים, הוא השיב: "כמו למבוגרים, אבל יותר טוב".
גם א.א. מילן (אביו מולידו של פו הדוב) טען ש"איש אינו יכול לכתוב ספר שילדים יאהבו, אם אינו כותב אותו קודם כל לעצמו".
נקודת המוצא המשותפת של שניהם היתה (לפחות כך אני נוטה להאמין), הכבוד שרחשו לקהל הצעיר, לצד ההכרה שעם ילדים אי אפשר לזייף!
ולנו, המבוגרים האחראים בכל הסיפור הזה, נותר רק לחשוף את הקטנים שלנו לאופציה התרבותית השפויה, ולראות, בכל פעם מחדש, איך הקסם קורה (או, אם תרצו - איך הקסם קורא....).
שלכם,
איריס,
מכבים